Menorca Millennials, la primera “desacceleradora” mundial.

Posted on Posted in Sin categoría

A les butxaques de les bermudes hi tenen uns quants milions que estan disposats a deixar anar si algun dels 20 projectes empresarials que hi ha des de fa dues setmanes en un complex turístic de les platges de Fornells, a l’illa de Menorca, els enamora prou. Vist des de dalt de la terrassa, sembla més aviat un esdeveniment de cites que de negocis, com si haguessin fet match al Tinder i ara comprovessin si s’assemblen de veritat a la foto de perfil. Però la realitat és que amb xancletes, samarreta i banyador, tots aquests inversors i emprenedors només tenen un tema de conversa: business. Aquesta escena s’ha repetit durant vuit hores seguides els dos últims dies dins el programa de desacceleració Menorca Millennials, una mena d’acceleradora d’empreses tecnològiques i innovadores però a la inversa que ha seleccionat 20 projectes d’arreu del món per quedar-se a Menorca durant 15 dies amb l’objectiu de “desaccelerar” els seus negocis, és a dir, reflexionar i marxar amb noves idees i els consells d’experts als quals normalment és difícil d’accedir, com Martin Varsavsky, fundador de Jazztel i dues empreses més valorades en milers de milions de dòlars; Paul Ford, creador de Sendgrid, que ja prepara el debut a la borsa als Estats Units, i Brett Bruen, assessor en comunicació de crisis de la Casa Blanca. I, si és possible, amb diners. Per això, després de gairebé dues setmanes a l’illa treballant, Menorca Millennials, que té al darrere els emprenedors Ricard Garriga i Marcos Martín, però també el mateix Varsavsky o Antonio García-Urgelés, exdirectiu de Microsoft o Vodafone, connecta les start-ups amb una xarxa de 60 inversors de capital risc, 20 dels quals es desplacen a l’illa per conèixer els diferents projectes i decidir si hi inverteixen o no. Hi ha inversors amb diferents capacitats, espanyols i internacionals, tal com passa amb les companyies. Per exemple, Lanzame Capital, el fons creat per l’exjugador de bàsquet professional Ferran Martínez, o el fons britanicoisraelià Entreé Capital, representat per Ernest Sánchez. Tots dos coincideixen en la idea que aquest format facilita les relacions entre inversors i companyies perquè s’estableix un contacte més profund que quan es presenten desenes de projectes a partir de discursos de deu minuts a dalt d’una tarima. “Quan inverteixes en aquesta mena de projectes, inverteixes en persones, i el format de Menorca Millennials permet conèixer els projectes a fons i sortir molt més convençut de les teves decisions”, explica Giorgio Maritan, exdirector general de Chupa-Chups i inversor a títol personal a Menorca Millennials. A més, un altre dels punts forts que destaquen tant start-ups com inversors és la intenció dels mateixos socis d’aquesta desacceleradora de crear el seu propi vehicle inversor per coinvertir en alguns dels projectes i donar suport a totes dues parts. L’edició passada, Menorca Millennials va aconseguir aixecar 6,8 milions d’euros després de dues setmanes a l’illa.

ARA Economia: JÚLIA MANRESA